» آرشیو مطالب » بهترین فیلم‌های جنگی ایرانی که باید تماشا کنید
آرشیو مطالب

بهترین فیلم‌های جنگی ایرانی که باید تماشا کنید

دی 1, 1403 2

سینمای ایران پر است از فیلم‌هایی با محوریت جنگ. ما در این مطلب قصد داریم شما را با بهترین فیلم های جنگی ایرانی آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

فیلم‌های جنگی سینمای ایران از دیدگاه تاریخی ما را با شرایط بحرانی کشور همراه می‌کنند و عموم آن‌ها مخاطب را به سراغ سال‌های دفاع در برابر هجوم عراق می‌برند. این آثار که معمولا با عنوان سینمای دفاع مقدس شناخته می‌شوند، شرایط بحرانی جامعه ایران را به تصویر می‌کشند و سعی می‌کنند در قالب یک تجربه سینمایی، آن روزها را مجددا به یاد بینندگان بیاورند. در این فیلم‌های سینمایی معمولا موضوعاتی نظیر فداکاری، وفاداری، فقدان و بقا مورد بررسی قرار می‌گیرد. آثار دفاع مقدس به شکلی واضح وحشت ناشی از جنگ را نمایش می‌دهند و به بازآفرینی صحنه‌های مقاومت دربرابر ظالم دست می‌زنند.

بهترین فیلم های جنگی ایرانی معمولا صرفا در نمایش صحنه‌های نبرد خوب نیستند، بلکه بار احساسی و روانی درگیری را هم در دل افراد و خانواده‌ها به خوبی نمایش می‌دهند. برخی از این آثار ما را با یک واقعه همراه می‌کنند و در بعضی از آن‌ها نیز یک شخصیت است که بار اثر را به دوش می‌کشد.

پس اگر می‌خواهید داستانی جنگی را ببینید یا شاهد فداکاری‌هایی باشید که برای بقای کشور صورت گرفته، بد نیست به آثار معرفی شده در این مطلب و دسته بندی فیلم جنگی مایکت سری بزنید.

منصور

فیلم منصور ما را با شهید ستاری همراه می‌کند که یکی از فرماندهان هوایی ارتش بود و در 8 سال دفاع با مجاهدت‌ها و فداکاری‌هایش توانست صنعت هوایی ایران را ارتقا دهد. این اثر توسط کسی ساخته شده که فیلم‌سازی را از سینمای مستند آغاز کرد. سیاوش سرمدی پیش از ساخت این فیلم دست به ساخت مستندهای به دنبال حقیقت (محصول سال 1390)، جنگ ششم (محصول سال 1393) و تهران تقاطع سئول (محصول سال 1393) زده بود. در این پروژه به تهیه‌کنندگی جلیل شعبانی ما شاهد بازی محسن قصابیان، قاسم زارع، علیرضا زمانی‌نسب، سید جواد هاشمی، حمیدرضا نعیمی و لیندا کیانی هستیم. این اثر در سال 1400 بود که روی پرده‌های سینما رفت. فیلم 100 دقیقه‌ای منصور در گیشه توانست بیش از 3 میلیارد تومان بفروشد.

تنگه ابوقریب

این مورد از بهترین فیلم های جنگی ایرانی بر اساس یک داستان واقعی ساخته شده است. در این اثر ما به روزهای انتهایی جنگ تحمیلی می‌رویم؛ جایی که لشکر زرهی رژیم بعث عراق در تنگه ابوقریب به مصاف لشکر 27 محمد رسول‌الله می‌رود و هدف‌اش دستیابی به یک موقعیت استراتژیک مهم است. نویسندگی و کارگردانی این اثر بر عهده بهرام توکلی بوده و او در هفتمین پروژه خود همراه با فیلم مغزهای کوچک زنگ‌زده، توانست با یازده نامزدی سیمرغ بلورین پیشتاز جشنواره سی و ششم شود. از جمله بازیگران فیلم تنگه ابوقریب می‌توان به جواد عزتی، مهدی صباغی، مهدی قربانی، امیر جدیدی، مهدی پاکدل و حمیدرضا آذرنگ اشاره کرد.

احتمالا بسیاری از شما توکلی را با آثاری نظیر پرسه در مه، اینجا بدون من و غلامرضا تختی می‌شناسید. حالا او در این جا وارد سینمای دفاع مقدس شده تا مخاطب‌های تازه‌ای برای خود در این فضا پیدا کند. توکلی سعی کرده با فاصله گرفتن از کلیشه‌هایی که اکثر ما در سینمای جنگی ایرانی شاهدش هستیم، به نمایش واقعیت‌های آن دوران بپردازد. در این فیلم اکشن و جنگی  وحشت‌ها، غم‌ها و مشکلات ناشی از درگیری به خوبی به تصویر کشیده شده‌اند و سازنده به شکلی کاملا واضح به نمایش خشونت می‌پردازد.

شیار 143

نرگس آبیار با مشورت ابراهیم حاتمی‌کیا دست به ساخت فیلم شیار 143 زد. این اثر بر اساس رمانی ساخته شده که خود آبیار آن را نوشته است. نام فیلم در واقع به محدوده‌ای اشاره دارد که در منطقه جنگی مورد کاوش قرار می‌گیرد تا مین‌ها کشف شوند و پیکر شهدای جنگ پیدا شود. این اثر یک سال پس از «اشیا از آنچه در آینه می‌بینید به شما نزدیکترند» ساخته شد و دومین پروژه سینمایی کارگردان بود. نفس، شبی که ماه کامل شد و ابلق از دیگر ساخته‌های مریم آبیار هستند.

در فیلم شیار 143 ما با زنی همراه می‌شویم که تمام عمرش را منتظر بازگشت پسر مفقودالاثرش است. این امر باعث شده که شخصیت اصلی داستان دیگر سلامت روانی و جسمی خوبی نداشته باشد. در این اثر ما شاهد نقش‌آفرینی فوق‌العاده مریلا زارعی هستیم. مهران احمدی، سعید بیگی، حسام بیگدلو، گلاره عباسی، یدالله شادمانی، سامان صفاری و جواد عزتی از دیگر هنرپیشه‌هایی هستند که کنار زارعی به بازی مشغول شده‌اند. این فیلم جذاب را می‌توانید از طریق مایکت تماشا کنید.

لیلی با من است

در میان بهترین فیلم های جنگی ایرانی آثار کمدی هم به چشم می‌خورند که لیلی با من است یکی از آن‌ها به حساب می‌آید. در این اثر ما با یکی دیگر از آثار طنز جنجالی کمال تبریزی روبه‌رو هستیم. این فیلم ما را با یک فیلم‌بردار تلویزیون به نام صادق مشکینی همراه می‌کند. او با هدفی نه چندان صادقانه روانه جنگ می‌شود و در این بین با چالش‌های مختلفی دست و پنجه نرم می‌کند.

فیلم لیلی با من است در سال 1374 ساخته شده و دید بسیاری از منتقدان و مخاطب‌ها بهترین فیلم ایرانی با موضوع جنگ است. از جمله بازیگران این اثر می‌توان به پرویز پرستویی، سعید نورالهی، عبدالله نعیم زاده، محمود عزیزی و مازیار لرستانی اشاره کرد. این فیلم 90 دقیقه‌ای برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم‌نامه جشنواره فیلم فجر شد و دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را در همین مراسم برای پرویز پرستویی به ارمغان آورد.

یدو

فیلم یدو که محصول کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است، در سال 1399 ساخته شد و توانست در نهایت سیمرغ بلورین بهترین فیلم در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر را به دست آورد. این اثر که بر اساس داستان زخم شیر، نوشته صمد طاهری، ساخته شده است، در نوروز 1400 پخش شد. این فیلم را مهدی جعفری کارگردانی کرده و مهین عباس‌زاده هم در نوشتن فیلم‌نامه آن نقش داشته است. ستاره پسیانی، سعید آلبو عبادی، یاسین مسعودی، میلاد صویلاوی و رضا نوری از هنرپیشه‌های این اثر به حساب می‌آیند.

فیلم یدو ما را به سال‌های شروع جنگ ایران و عراق می‌برد. در این اثر ما با یدو همراه می‌شویم که در کنار خانواده‌اش در آبادان زندگی می‌کند. همسایه‌های آن‌ها از محل زندگی‌شان دل کنده‌اند، اما مادر شخصیت اصلی داستان علاقه‌ای به ترک خانه‌اش ندارد. این تصمیم مادر باعث شکل‌گیری بحث‌های می‌شود که وقایع داستان را شکل می‌دهند.

تک تیرانداز

فیلم اکشن تک تیرانداز را هم می‌توان در لیست بهترین فیلم های جنگی ایرانی جای داد. این اثر که توانست در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر در بخش بهترین جلوه‌های ویژه و بهترین فیلم از نگاه ملی و تماشاگران برنده شود و نامزدی بهترین صداگذاری و صدابرداری سیمرغ را به دست آورد، بر اساس زندگی یکی از تک تیراندازهای ایرانی به نام شهید عبدالرسول زرین ساخته شده است. در این اثر ما شاهد فداکاری‌ها و مجاهدت‌های این کاراکتر در طی دوران جنگ تحمیلی هستیم.

المان‌های ژانر نوآر در فیلم تک تیرانداز آشکار هستند و به لطف ترکیب باران و فضای تاریک ما شاهد یک تجربه جذاب سینمایی هستیم که در بین آثار دفاع مقدس خود را متمایز می‌کند. میزانسن، دکوپاژ و فیلم‌برداری این اثر جالب به نظر می‌رسد. این فیلم که محصول سال 1399 است را علی غفاری کارگردانی کرده است؛ مخاطب‌ها احتمالا این فیلم‌ساز را با آثاری نظیر استرداد (محصول سال 1390) و سریال بچه مهندس می‌شناسند. کامبیز دیرباز، اسماعیل خلج، علیرضا کمالی و امیررضا دلاوری بازیگران اصلی این اثر هستند.

اخراجی ها

پس از چند سال مستندسازی و روزنامه‌نگاری، مسعود ده‌نمکی تصمیم گرفت به سراغ ساخت یک فیلم سینمایی برود و جنجال‌های شغل سابقه‌اش را کنار بگذارد. او سعی کرد در پروژه سینمایی‌اش ما را با یک لات پایین شهری همراه کند که قصد دارد راهی جنگ شود تا دل یک دختر را به دست آورد. ما در این اثر شاهد تحول این شخصیت برخی دیگر از کاراکترهای داستان هستیم. فیلم اخراجی‌ها قطعا یکی از پرطرفدارترین و خنده‌دارترین فیلم‌های ایرانی با موضوع جنگ تحمیلی است.

از جمله بازیگران مهم این فیلم اخراجی‌ها می‌توان به کامبیز دیرباز، جواد هاشمی، فخرالدین صدیق‌شریف، اکبر عبدی، شهره لرستانی، ارژنگ امیرفضلی، امین حیایی، نیوشا ضیغمی، منوچهر آذر، محمدرضا شریفی‌نیا، نگار فروزنده و مینا جعفرزاده اشاره کرد. این فیلم 104 دقیقه‌ای توانست در گیشه بیش از 2 میلیارد تومان بفروشد و مقدمات را برای ساخت دو نسخه دیگر فراهم کند. شما در مایکت می‌توانید به سراغ این اثر کمدی بروید.

درخت گردو

شاید شما محمد حسین مهدویان را با ایستاده در غبار، ماجرای نیمروز، لاتاری، شیشلیک یا زخم کاری بشناسید. اما او در سال 1398 با فیلم درخت گردو یک تجربه خوب در سینمای دفاع مقدس را خلق کرد. این اثر که فیلم‌نامه‌اش را ابراهیم ا‌مینی و حسین حسینی نوشته‌اند، برای مهدویان سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی را به ارمغان آورد و پیمان معادی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را به لطف‌اش کسب کرد. همچنین مینو شریفی، بازیگر نقش مریم، نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد.

فیلم درخت گردو بمباران شیمیایی سردشت را به تصویر می‌کشد و ما اتفاقات را از چشم یکی از مردم بی‌دفاع آن جا می‌بینیم. این اثر یکی از متاثرکننده‌ترین تجربه‌های سینمایی دفاع مقدس به حساب می‌آید. ما در این جا دیگر با سربازان کاری نداریم و با بی‌گناهان قربانی جنگ همراه می‌شویم؛ افرادی که تحت تاثیر بمب‌های شیمیایی زندگی‌شان برای همیشه متحول شد. مهران مدیری و مینا ساداتی هم از جمله بازیگران این فیلم هستند.

ارتفاع پست

این اثر به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا و تهیه‌کنندگی منوچهر محمدی در سال 1380 ساخته شد و یک سال پس از آن به نمایش درآمد. اصغر فرهادی در نوشتن فیلم‌نامه این اثر به کارگردان کمک کرده است. از جمله بازیگران این فیلم می‌توان به امیر آقایی، گوهر خیراندیش، رضا شفیعی‌جم، رامتین خداپناهی، لیلا حاتمی و حمید فرخ‌نژاد اشاره کرد.

در فیلم ارتفاع پست ما با قاسم همراه می‌شویم که قصد دارد به بهانه پیدا کردن یک کار صنعتی در بندرعباس، خانواده و دوستان‌اش را سوار هواپیما کند. اما فقط نرگس می‌داند که هدف اصلی قاسم هواپیماربایی است. این اثر برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم، برنده سیمرغ بلورین فیلم منتخب تماشاگران و برنده دیپلم افتخار بازیگر نقش اول زن سال (گوهر خیراندیش) دوره 20 جشنواره فیلم فجر شد.

میم مثل مادر

این بار نوبت به فیلمی می‌رسد که حسابی نام گلشیفته فراهانی را بر سر زبان‌ها انداخت. فیلم میم مثل مادر از رسول ملاقلی‌پور در سال 1385 ساخته شد و در تهران بیش از 500 میلیون تومان فروخت. این اثر یک ملودرام جنگی محسوب می‌شود که کارگردان به سبک خاص خود سعی کرده در آن داستانی احساسی و ناراحت‌کننده را روایت کند. ما در این فیلم شاهد رابطه عاشقانه یک مادر و فرزند هستیم. فرزند دچار مشکل تنفسی ناشی از شیمیایی شدن مادر در طی جنگ است و این موضوع چالش‌های زیادی برای شخصیت‌های اصلی به وجود می‌آورد. شراره دولت‌آبادی، حسین یاری، علی شادمان و سحر دولتشاهی از دیگر بازیگران این اثر سینمایی به حساب می‌آیند.

این بود لیست بهترین فیلم های جنگی ایرانی. نظر شما درباره آثار معرفی شده در این لیست چیست؟ فکر می‌کنید ما چه فیلم‌هایی را در این جا از قلم انداخته‌ایم؟ نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×