» آرشیو مطالب » دومین دوره «عصر تجربه» مهر و آبان برگزار می‌شود
آرشیو مطالب - تئاتر ایران

دومین دوره «عصر تجربه» مهر و آبان برگزار می‌شود

شهریور 19, 1397 0


مدیر تئاتر مستقل تهران از برگزاری دومین دوره از رپرتوار «عصر تجربه» که به اجرای آثار تجربی از سراسر ایران اختصاص دارد در مهر و آبان امسال خبر داد.

مصطفی کوشکی بازیگر، کارگردان و مدیر تئاتر مستقل تهران درباره برنامه های این تماشاخانه به تئاتر آنلاین گفت: دومین دوره از رپرتوار «عصر تجربه» قرار است امسال نیز در مهر و آبان برگزار شود. دور اول این رپرتوار که سال گذشته شهریور، مهر و آبان با اجرای ۴ اثر نمایشی برگزار شد از یک ضرورت می آمد آن هم این بود که به دلیل توسعه بسیار زیاد تئاتر تجاری و شکاف بزرگی که بین تئاتر تجربه گرا و تئاتر عرف و بدنه و بعضا تجاری رخ داده است ما در تئاتر مستقل تهران به این فکر کردیم که به اندازه سهم خودمان چه کاری از دستمان بر می آید هر چند که در این شرایط اقتصادی به نظر می رسید تئاتر دولتی باید دست به این کار می زد تا شکاف ایجاد شده را کم کند و به گونه دیگری از تئاتر هم امکان دیده شدن و جذب مخاطب بدهد.

وی ادامه داد: ما چندین ماه به این ایده فکر کردیم که چطور می شود ما که یک تئاتر خصوصی هستیم و هزینه هایمان سرسام آور است و البته دغدغه تئاتر هم داریم و دانش آموخته این حوزه هستیم کمکی برای پر شدن این شکاف بکنیم. این شکاف به شکل دیگری در دهه قبل بین تئاتر دانشگاهی و تئاتر حرفه ای هم ایجاد شده بود و در سال های قبل ما به عنوان دانشجویان تئاتر زمانی که می خواستیم وارد فضای حرفه ای بشویم با مشکلاتی روبرو بودیم اما این فاصله به این اندازه نبود که افراد نتوانند خودشان را با ارایه کارشان وارد سیستم تئاتر حرفه ای کنند ولی در این دوران با ورود سرمایه و تغییری که در ذائقه مخاطب رخ داده این فاصله بیشتر شده است.

کوشکی یادآور شد: سال گذشته برای اولین دوره رپرتوار «عصر تجربه» به همراه همکارانم در تئاتر مستقل تهران ۶- ۷ ماه نمایش های مختلفی را چه در تهران و شهرستان ها و چه جشنواره های کوچک و آموزشگاه ها و حتی مکان های نامتعارف مثل کویر و کاروانسراها رصد کردیم که در نهایت به ۴ نمایش رسیدیم تا در طول سه ماه در اولین دوره رپرتوار «عصر تجربه» به شکل کاملا رایگان به صحنه بروند و بدون اینکه دخل و تصرفی در نمایش هایشان به وجود بیاوریم آثار اجرا شوند. بسیاری از این دوستان برای اینکه آثارشان را ارایه کنند و بتوانند اجرای عمومی بگیرند به استیصال رسیده بودند و می خواستند از بازیگران چهره بهره ببرند و یا به سراغ تهیه کنندگانی که بیشتر دلال هستند تا تهیه کننده، بروند. با این نگاه که تلاش شود این هنرمندان وارد این حواشی نشوند آنها را دعوت به اجرای کارشان کردیم. حتی هیچ فراخوان یا ثبت نامی نیز صورت نگرفت و پذیرش آنها شکل دعوت داشت تا وجهه و شان هنرمندان جوان ما حفظ شود.

مدیر تئاتر مستقل تئاتر بیان کرد: این اجراها طی سه ماه اتفاق خوبی را رقم زد و کیفیت خوب و دیگرگونه بودن این تئاترها باعث شد که قشر زیادی از مخاطب از این آثار دیدن کنند و با جلسات نقد و بررسی و سمینار و کارهای رسانه ای که برایشان انجام شد توانستند خودشان را معرفی کنند. برای امسال نیز با همین رویکرد تجربی گرا به تئاتر از مهر ماه گذشته به دنبال آثار مناسبی بودیم که در همین راستا ۶ نمایش برای اجرا در دومین دوره رپرتوار «عصر تجربه» دعوت شدند که مهر و آبان به صحنه خواهند رفت.

این کارگردان تئاتر درباره مورد توجه قرار گرفتن این نوع از تئاتر بیان کرد: نکته جالب توجه برای من این بود که در این مدت این کیفیت از تئاتر مورد توجه سالن های خصوصی و یا دولتی قرار گرفت که تا پیش از این برای توجه به این نوع تئاتر ریسک نمی کردند و دیدیم که جشنواره ها و یا باکس های اجرای عمومی برای این آثار در نظر گرفته شد. معتقدم باید از طرف دولت نیز از این طرح ها حمایت شود چون به هرحال این برنامه ها بار مالی دارد و اگر حمایت دولتی صورت بگیرد این جسارت بین تماشاخانه دارها به وجود می آید که از نمایش های تجربی حمایت کنند.

کوشکی درباره دیگر فعالیت هایش عنوان کرد: در حال حاضر پنجمین دوره کارگاه های آموزشی که از یک سال و نیم گذشته در حال برپایی آن هستیم در تئاتر مستقل تهران در حال برگزاری است. مدرس این کارگاه که «نهضت سواد آموزی» نام دارد خودم هستم و در این کارگاه آموزش نسلی از بازیگران با دانش را برعهده داریم. نکته مهم این است که در جامعه افراد فکر می کنند بازیگری بدون دانش و پشتوانه و تمرین به دست می آید و بعضا این اتفاق هم برای برخی رخ می دهد و ایت سوتفاهم به وجود می آید که می توان بدون پشتوانه وارد کار بازیگری شد.

وی در پایان گفت: ما برای آموزش و ایجاد جهان بینی بازیگری در این پنج کارگاهی که داشتیم خیلی تلاش کردیم تا هنرجویان بدانند زندگی در تئاتر بسیار لذت بخش و در عین حال بسیار سخت است. بعد از ۶ تا ۸ ماه آموزش معمولا اثری را با این هنرجویان به صحنه می بریم تا بازخورد این آموزش دیده شود و در افراد انگیزه لازم شکل بگیرد. کارگاه آموزشی قبلی «کمدی خلاق» بود که زیر نظر کوروش نریمانی برگزار شد و خروجی اش هم نمایش «شپش» بود که چندی پیش به صحنه رفت. خروجی کارگاه «نهضت سواد آموزی» هم قرار است نمایشی از آثار شکسپیر یا بهرام بیضایی باشد.

کد خبر 4398077
آروین موذن زاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×