یادی از هجرت ابدی محمدرضا الوند/ مردی از جنس باران
هفتم اسفند یادآور هجرت ابدی و تلخ مردی از کاروان تئاتر و ادبیات ایران زمین است که نجابت و همت والای او همچنان زبانزد اهالی تئاتر به ویژه فعالان تئاتر شهرستانها ، نمایشهای محیطی و خیابانی است. سخن از محمدرضا الوند میگوییم، مدیر و نویسنده نامآشنای تئاتر و حوزه ادبیات نمایشی ، کسی که احساس مسئولیت و تلاش فراوانش برای اعتلای هنر نمایش این سرزمین کهن هرگز فراموش نخواهد شد.
زنده یاد الوند زاده ۵ آذر ۱۳۴۳ در شهر نهاوند بود.او نویسنده و مولف بیش از ۴۰۰ عنوان مقاله در زمینه تئاتر و ادبیات نمایشی و چندین پژوهش در حوزه نمایش خیابانی، تئاتر کودک و نوجوان، تئاتر و اقتصاد و… و مولف کتابهایی چون مقاومت در خیابان، خیزران چشم ها و نیز مدیر پروژه جمع آوری و اجرای طرح مجموعه چند جلدی نمایشنامه های برگزیده دفاع مقدس بود.
زندهیاد الوند دانش آموخته ادبیات نمایشی از دانشکده هنرهای زیبا دانشگاه تهران و تربیت مدرس بود و سابقه کار به عنوان روزنامه نگار و عکاس دفاع مقدس و نیز تصحیح، جمع آوری، بازنویسی و ویرایش چندین مجموعه کتاب و مجموعه خاطرات دفاع مقدس آزادگان و جانبازان از جمله کتاب خاطرات مرحومه سپیده کاشانی از مقاومت ۴۵ روزه خرمشهر و خاطرات شهید بابا نظر خراسانی را در کارنامه خود داشت.
او همچنین مشاور مطبوعاتی شهید عالی قدر مرتضی آوینی در مجله سوره بود و همچنین تجربه سالها همکاری در واحد هنر و ادبیات مقاومت و انقلاب اسلامی حوزه هنری را دارا بود.
زندهیاد الوند در آخرین روزهای زندگیاش به عنوان مدیر بخش استانها در اداره کل هنرهای نمایشی مشغول فعالیت بود و بعد از جشنواره تئاتر فجر ۱۳۹۹ به کرونا مبتلا شد و از آنجاکه بخش بزرگی از ریه او درگیر این ویروس شده بود، با استفاده از دستگاه تنفس میکرد. پزشکان او را چند روزی در حالت خواب مصنوعی قرار دادند تا رنج کمتری را متحمل بشود. همه امید داشتند که او تندرستیاش را با روحیه بالا و انرژی فراوانش برای انجام کار دوباره بازیابد اما دعای دوستان و همدلانش کارگر نیفتاد و خواست الهی در این بود که او کنار پروردگارش به آرامش برسد.
الوند جانباز بود و از نارسایی کلیه هم رنج میبرد.
از دیگر سوابق و فعالیتهای پرشمار او می توان به این موارد اشاره کرد:
راه اندازی صفحه هنر و ادب مقاومت (فرهنگ مقاومت) در ابتدای دهه هفتاد در روزنامه کیهان، عضویت در کارگروه تخصصی ادبیات نمایشی انتشارات مدرسه، دبیر تئاتر کودک و نوجوان مرکز هنرهای نمایشی کشور، ریاست و عضو عالی شورای نظارت و ارزشیابی بر تئاتر کشور، کارشناس ارشد پژوهش تئاتر در مرکز هنرهای نمایشی، مدیر گروه نمایش و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و سازمان جامع علمی و کاربردی، عضو شورای حمایت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ریاست کانون تئاتر دانشگاهیان کشور، عضو شورای مرکزی تئاتر بسیج کشور و شورای انتخاب تئاتر سیار کشور، مشاور هنری مدیریت فرهنگی شهرداری تهران، عضو شورای هنری تئاتر شهر ، مشاور هنری تماشاخانه سنگلج، داور و عضو هیئت انتخاب آثار و مدیر کمیته ارزشیابی و استانهای جشنواره بین المللی تئاتر فجر، داور، ناظر و عضو هیئت انتخاب جشنواره های سراسری کردستان، شیراز، زنجان، سیرجان، ورامین، همدان، ارومیه، اردبیل، مشهد، قم، بوشهر، مازندران، شهرکرد، آذربایجان، چهارمحال بختیاری، تبریز، دزفول، گناباد، خرمشهر، خارک و…، مدیر کمیته ارزشیابی چهاردهمین جشنواره بین المللی نمایش عروسکی، داور و عضو هیئت انتخاب جشنواره های بسیج کشور، ریاست جلسات نقد وبررسی تئاتر نیروهای مسلح کشور، عضو کمیته تخصصی داوری بخش هنرهای دیجیتال در جشنواره رسانه های دیجیتال، مسئول انتخاب و جمع بندی آثار یازدهمین جشنواره مریوان و داوری در جشنواره های مرصاد، ایثار، ولا، رضوی، بصیرت، صاحبدلان، ماه، شاهد، بانوان، پایداری، یاوران حسین، بچه های مسجد، کوثر و…
سفر ابدی او موجی از اندوه و حیرت را برای آنان که او را می شناختند رقم زد ؛ یاد و نامش گرامی.
ارسال دیدگاه