پایان جشنواره نمایشهای آئینی و سنتی/گلاب آدینه برگزیده شد
هجدهمین جشنواره نمایش های آئینی و سنتی با حضور هنرمندان و مدیران عرصه تئاتر در محوطه تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش (تئاتر آنلاین) مهر، مراسم اختتامیه هجدهمین جشنواره نمایش های آئینی و سنتی شامگاه چهارشنبه ۱۵ شهریورماه در محوطه تالار وحدت برگزار شد.
در این مراسم مدیران و هنرمندانی چون احمد مسجدجامعی، مهدی شفیعی، حجت الاسلام مازنی نماینده مجلس شورای اسلامی، داریوش اسدزاده، علیرضا تابش، عبدالرضا اکبری، قاسم زارع، جواد انصافی، جمشید جهان زاده، داوود فتحعلی بیگی، هوشمند توکلی، فرزانه نشاط خواه، اتابک نادری، اصغر همت، اردشیر صالح پور، خسرواحمدی و محمد حسین ناصربخت حضور داشتند.
قبل از شروع مراسم در محوطه تالار وحدت از حاضران با شربت و هندوانه و خربزه پذیرایی شد و در گوشه و کنار نیز نمایش های سنتی همچون «جی جی بی جی» اجرا می شد.
در طول مراسم نیز از مهمانان و حاضران در سالن با چای پذیرایی به عمل می آمد.
اجرای مراسم را رضا رفیع از طنزپردازان کشور برعهده داشت و در ابتدای مراسم نیز از داوود فتحعلی بیگی دبیر جشنواره خواست تا در سخنانی درباره این رویداد هنری صحبت کند.
فتحعلی بیگی بیان کرد: در اولین دوره از برگزاری این جشنواره حدود ۱۱ نمایش از شهرستانهای مختلف حضور داشتند و از دوره دوم یک شاخه تنومند به نام تعزیه به این نهال افزوده شد. از دوره چهارم جشنواره رقابتی شد و از دوره هفتم نیز شاهد اضافه شدن بخش پژوهشی به این رویداد بودیم که البته در حد ۳-۴ سخنرانی بیشتر نبود.
وی ادامه داد: از دوره نهم خیمه شب بازی و نقالی هم به جشنواره اضافه شد و در دوره یازدهم نیز شاهد اضافه شدن بخش قهوه خانه و بخش ویژه بودیم. در دوره دوازدهم نقل موسیقایی و بخش بین الملل به جشنواره اضافه شده است و از همین دوره بخش انتشارات نیز وارد جشنواره شد.
دبیر جشنواره متذکر شد: در بخش پانزدهم شاهد افزوده شدن پاتوق کودک بودیم که به ثمر نشستنش را که در همین دوره هجدهم با بخش جوانه های نمایش ایرانی شاهد بودیم. مطمئنا برای دوره بعد این بخش تقاضاهای زیادی خواهد داشت. من معتقدم همه فرزندان ما باید نقالی یاد بگیرند نه اینکه نقال شوند بلکه به این دلیل که با فرهنگ و سنت ایرانی آشنا شده و به اعتماد به نفسشان نیز افزوده شود.
این رشد کمی و کیفی که در قلمرو نمایش های آئینی و سنتی به راه افتاده است برای ما یک پیام دارد و آن پیام این است که فرهنگ ملی، میهنی و مذهبی خود را جدی بگیریمفتحعلی بیگی در پایان صحبت هایش یادآور شد: این رشد کمی و کیفی که در قلمرو نمایش های آئینی و سنتی به راه افتاده است برای ما یک پیام دارد و آن پیام این است که فرهنگ ملی، میهنی و مذهبی خود را جدی بگیریم. مدیران بالادستی نیز باید فکری برای این همه علاقه مندی و نهضتی که برای بازگشت به فرهنگ ایران بوجود آمده، بکنند.
اجرای شبیه خوانی گروه «دریای ولایت» از استان مرکزی که در ارتباط با شهید محسن حججی و دیگر شهدای مدافع حرم بود بعد از صحبت های دبیر جشنواره اجرا شد.
نماهنگ یادمان هنرمندان درگذشته نیز بخش دیگر مراسم بود که در این نماهنگ یاد هنرمندانی چون جابر عناصری، رجبعلی معینیان، ایوب بصیری، کاظم افرندنیا، اکبر نوروزی، غریب رضا مهدی پور، عباس رحمتی نیاز، اصغر نیک و … گرامی داشته شد.
بعد از اجرای یک قطعه نمایش، مهدی شفیعی مدیر کل هنرهای نمایشی در سخنانی کوتاه بیان کرد: جشنواره نمایش های آئینی و سنتی متنوع ترین رویداد هنری کشور است. بهره گیری از آئین و سنن و نمایش های برگرفته از آنان نه فقط یک انتخاب بلکه یک ضرورت است.
شفیعی افزود: من از تمام سازمانهای دولتی و غیردولتی و تشکل های مردم نهاد برای استفاده از ظرفیت در اختیار خود برای توجه به آئین ها و سنن نمایشی کشور دعوت می کنم.
وی ادامه داد: خوشبختانه امسال بخش جوانه های نمایش ایرانی محل عرضه خلاقیت ها و شناسایی استعدادهای جوانان بود. امیدوارم نسل بعدی هویت کشور را با زبان مدرن به عنوان نشانه ای از هویت کهن کشور برجسته کند.
شفیعی به احداث اماکنی برای اجرای مداوم تعزیه و نقالی اشاره کرد و گفت: وجود چنین اماکنی از ضروریات است و شهر تهران نیز به تکیه ای فاخر نیاز دارد که امیدوارم با حمایت شهرداری تهران و اعضای محترم شورای شهر در آینده ای نزدیک شاهد افتتاح این مکان باشیم.
وی در پایان صحبت هایش از احمد مسجد جامعی و توجهی که او در طول این سالها به تئاتر داشته است سپاسگزاری کرد.
بخش بعدی مراسم اختصاص به بزرگداشت ها داشت.
در این بخش با حضور احمد مسجدجامعی، داریوش اسدزاده، اصغر همت، خسرو طالب زاده، علیرضا تابش و مهدی شفیعی از هنرمندان نمایش های آئینی و سنتی تقدیر شد.
هنرمندانی چون علی قویدل، تقی نبئی، مهدی چایانی، مظفر قربان نژاد، علی فتحعلی و غلام بابوته مورد نکوداشت قرار گرفتند.
در ادامه احمد مسجد جامعی عضو شورای شهر تهران در سخنانی بیان کرد: زمانی که داوود فتحعلی بیگی این جشنواره را آغاز کرد آقای علی منتظری مدیر مرکز هنرهای نمایشی بود. در آن زمان این میزان از استقبال وجود نداشت و کسانی که در این حوزه کار می کردند سن و سال بالایی داشتند و کارها هم از تنوع زیادی برخوردار نبود. در مقطعی قرار شد این نمایش ها را در مجامع بین المللی به نمایش بگذاریم اما نگران بودیم که آنها با این آثار اتباط برقرار نکنند و هنر ایران به درستی معرفی نشود اما دقیقا برعکس شد و خارجی ها استقبال زیادی از نمایش های ما کردند.
وی متذکر شد: در طول این سالها به این دلیل این هنر ماندگار شده و در بین جوانان علاقه مند پیدا کرده است چون این آثار روایت زندگی را به صورت چهره به چهره و بداهه به نمایش می گذارد. برخی از این آثار با تاریخ هم ترکیب می شوند و از لهجه ها، گویش ها و سنت های فرهنگی- اجتماعی مختلف هم بهره می گیرند.
مسجد جامعی درباره اختصاص مکانی برای اجرای نمایش های آئینی و ستی گفت: سالها قبل پیشنهاد دادم زمینی که در کنار تئاتر شهر قرار دارد تبدیل به «تکیه شهر» شود که مانند تکیه دولت باشد حتی مجموعه نقشه های این تکیه هم آن زمان در فرهنگستان هنر موجود بود. به هر حال برای آن فضا کاربری دیگری تعریف شد اما امیدوارم در دوره جدید مدیریت شهری شاهد گسترش بیشتر فرهنگ و هنر در شهر باشیم.
اجرای نقالی توسط هنرمند خردسال آندیا حیدری و اجرای رقص محلی توسط گروهی از نوجوانان از بخش های دیگر این مراسم بود.
بخش پایانی مراسم اختصاص به برگزیدگان و تقدیر از هنرمندان نمایش های آئینی و سنتی داشت.
در این بخش محمدحسین ناصربخت بیانیه کانونهای نمایشی را قرائت کرد و عنوان کرد که تعدادی از فعالان این حوزه برگزیده و معرفی می شوند.
در ادامه از حسین تفنگدار برای نگارش نمایشنامه «راز نقل آخر»، عسل عصری ملکی برای نگارش نمایشنامه «چهل گیس»، علی عزیزی برای نگارش مجلس شبیه «کین ایرج» قدردانی شد.
برگزیدگان کانون تخصصی نمایشهای آئینی و سنتی نیز به این شرح اعلام شدند.
اسماء رنجبری نقال کودک از تبریز
آندیا حیدری نقال خردسال از کرمانشاه
حسین ربیعی برگزیده بخش خیمه شب بازی و گروه شبیه خوانی دریای ولایت به سرپرستی مهدی دریایی نیز برگزیده بخش شبیه خوانی شدند.
جایزه ویژه علی نصیریان نیز به گلاب آدینه برای اشاعه نمایش ایرانی اهدا شد که نورا هاشمی دختر وی به جای او جایزه اش را دریافت کرد.
همچنین حسین جمالی به جهت تلاش پیگیر در تولید نمایش های خلاقه و حضور در ادوار مختلف جشنواره، وحید شاهینی برای حضور مستمر در نقش سیاه در نمایش های شادی آور، علی جباری به سبب حضور مستمر در عرصه موسیقی نمایش های شادی آور سنتی، شاهین علایی نژاد به سبب بازی در نمایش های شادی آور و وحید نفر برای تلاش مستمر برای حضور در نمایش های مختلف آئینی و سنتی مورد قدردانی قرار گرفتند.
در پایان مراسم نیز هنرمندان و برگزیدگان با یکدیگر عکس یادگاری گرفتند و از حضار نیز با آش رشته پذیرایی شد.