نبود مدیریت درست تئاتر آزاد را به بیراهه برده است
مجید جعفری که این روزها نمایش «گاو، صندوق اسکناس» را در سینماتئاتر بلوار اجرا می کند، معتقد است نبود مدیریت درست فرهنگی باعث بیراهه رفتن تئاتر آزاد شده است.
به گزارش تئاتر آنلاین، مجید جعفری کارگردان با سابقه تئاتر که این روزها نمایش «گاو، صندوق اسکناس» را در سینماتئاتر بلوار روی صحنه دارد درباره اجرای این اثر نمایشی به مهر گفت: این نمایش را که خودم نوشته ام از یک ماه پیش در سینماتئاتر بلوار به صحنه برده ایم و هر شب ساعت ۲۱ اجرا می شود و قرار است نمایش «گاو، صندوق اسکناس» را تا قبل از ماه محرم و صفر در سال ۹۶، همچنان اجرا کنیم.
وی درباره موضوع این نمایش، افزود: این نمایش در یک سوله اتفاق می افتد که در آن تعدادی آدم از اقشار مختلف جامعه حضور دارند و بین آنها اتفاقاتی رخ می دهد.
این هنرمند عرصه تئاتر با اشاره به اینکه نمایش «گاو، صندوق اسکناس» فضایی کمدی دارد، درباره شرایطی که تئاتر کمدی تهران یا تئاتر آزاد دارد و روندی که برخی آثار در این حوزه طی می کنند و از کیفیت برخوردار نیستند و به نوعی به ابتذال کشیده می شوند، یادآور شد: مشکل اساسی ما این است که برخی انسان های نابلد و ناشی که شایستگی و تخصص کافی برای مدیریت فرهنگی را ندارند، در مسند تصمیم گیری قرار می گیرند. وقتی از آنها سؤال کنیم که تئاتر حرفه ای چیست نمی توانند جواب درستی ارائه دهند و یا به اشتباه، تئاتر حرفه ای را تعریف می کنند.
جعفری ادامه داد: به تئاترهایی که در تئاتر شهر و توسط هنرمندانی که هر چند سال یک ماه فرصت اجرا پیدا می کنند، تئاتر حرفه ای گفته می شود ولی به افرادی که هر شب روی صحنه هستند و دغدغه شان تئاتر است و از این راه ارتزاق می کنند، تئاتر حرفه ای نمی گویند و از آن به عنوان تئاتر آزاد نام می برند. این رفتار مدیران از روی عمد نیست بلکه به دلیل نبود شناخت و کفایت لازم و تخصص است. از این رو هنرمندانی را که هر روز به صحنه می روند و زندگی خود را از طریق اجرای تئاتر تأمین می کنند، در شرایطی قرار می دهند که مطلوب نیست.
وی با بیان اینکه مدیریت غیر متخصص هر کسی را که از راه می رسد وارد عرصه تئاتر کمدی تهران می کند، اظهار کرد: آدمی که بلد نیست کار حرفه ای انجام دهد وارد این حیطه می کنند و چون مهارت لازم را ندارد و نمی تواند از طریق هنر و زیبایی مردم را بخنداند یا محزون کند، دست به هر کاری روی صحنه می زند و هر چیزی را روی صحنه بیان می کند تا مخاطب داشته باشد. از سوی دیگر افراد کاربلد هم برای اینکه از رقابت عقب نمانند و مخاطب را از دست ندهند، به ناچار خود را در شرایطی مشابه قرار می دهند. این روند باعث می شود که دیگر نشود فرقی بین هنرمندان کاربلد با افراد ناشی و غیر حرفه ای گذاشت.
کارگردان نمایش «ساحره سوزان» با اشاره به اینکه باید افراد تازه کار مدیریت شوند، توضیح داد: این مدیریت نباید توسط دولت انجام گیرد ولی دولت با دخالت هایی که می کند این شرایط را رقم می زند. ما بارها گفتیم که نباید افراد کارنابلد نباید وارد این عرصه شوند. سال گذشته ۸۰ اثر در تئاتر کمدی تهران روی صحنه بود که تعدادی از این کارها از طریق رابطه روی صحنه رفته بودند. گویا مدیریت برای هنرمندان این حرفه و جماعتی که از این طریق زندگی می کنند، اهمیت قائل نمی شود. فعالان تئاتر کمدی تهران حرفه ای هستند و مهارت در آنها بسیار بالا است.
جعفری تأکید کرد: چند ماهی است که به دلیل فشارهایی که ما آوردیم، گروهی در شورای ارزشیابی و نظارت آمده که اعضای آن حساسیت به خرج داده اند و شرایط کار تغییر کرده و مطلوب شده است اما این شرایط پایدار نیست چون قانونمند نشده است.
وی در پایان تصریح کرد: باید بدانیم که تئاتر حرفه ای تئاتری است که هنرمندان آن هر شب روی صحنه می روند و گذران زندگی شان از طریق اجرای تئاتر است و به کاری که یک هنرمند هر چند سال یک ماه به صحنه می برد، نمی توان تئاتر حرفه ای گفت.
بهروز پور برجی، موسی شیر دل، فرورتیش شوشپور، افشین کاویانفرد، اردوان کاویانفرد، غزل کاویانفرد و سحر پیر علی بازیگران نمایش «گاو، صندوق اسکناس» هستند و آهنگساز: آرمان ابو حمزه، روابط عمومی: نازنین الماسی و تهیه کننده: فرهاد فقیه دیگر عوامل این نمایش هستند.