» برگزیده » در «برهان» نقش «استاد سمندریان» را بازی نمی‌کنم
071
برگزیده - تئاتر ایران

در «برهان» نقش «استاد سمندریان» را بازی نمی‌کنم

دی 6, 1391 0

071علی سرابی که این روزها با نمایش «برهان» به کارگردانی محمد یعقوبی به ایفای نقش می‌پردازد، تاکید کرد: من در این نمایش نقش استاد سمندریان را بازی نمی‌کنم بلکه نقش «همایون شایگان» را بازی می‌کنم که شیوه گفتار و رفتارش شبیه آقای سمندریان است.

این بازیگر تئاتر در گفت وگویی با ایسنا، ادامه داد: شخصیت همایون شایگان در نمایش «برهان» یک استاد نامی ریاضیات در آمریکاست که بسیار محبوب،‌ بزرگ و مورد پرستش دانشجویانش است،‌ مردی بسیار دوست داشتنی و بذله‌گو که از این جهات شبیه استاد سمندریان است.

او با اشاره به بازنویسی نمایشنامه «برهان» توسط محمد یعقوبی، یادآور شد: آقای یعقوبی در بازنویسی متن‌، شخصیت‌های نمایشنامه را به شخصیت‌های ایرانی تبدیل کرد و من از روح ملی گرایی او خیلی لذت بردم. روزی درخانه مشغول تمرین نقشم بودم که ناگهان در کتابخانه‌ام کتابی با عکس استاد سمندریان دیدم و فکر کردم استاد ریاضیات نمایشنامه ما حکم استاد سمندریان را دارد و بعد فکر کردم اگر استاد سمندریان استاد تئاتر نبود و ریاضی دان بود،‌چطور استادی می‌شد.

علی سرابی با اشاره به اینکه تکنیک گفتاری و رفتاری حمید سمندریان پیشنهاد مشترک او و محمد یعقوبی بوده است،‌ ادامه داد: پیشنهاد هر دو نفر ما بود و بعد شروع کردیم به اتود کردن‌، یک سری از فیلم‌ها و تصاویر استاد را تهیه کردم و مدام اتود کردم.

بازیگر نمایش «خشکسالی و دروغ» و «خنکای ختم خاطره» این تجربه را بسیار جذاب و در عین حال ترسناک توصیف کرد و گفت: روزی یکی از دوستانم «امیر اسمی» که از نزدیکان استاد سمندریان است، گفت می‌دانی چه ریسک بزرگی کرده‌ای و اگر این شخصیت،‌ خوب و دوست داشتنی از آب در نیاید،‌ خیلی برایت بد می‌شود و هزاران حاشیه درست می‌شود و همین موضوع مرا خیلی ترساند به ویژه شبی که خانم روستا برای تماشای نمایش ما آمده بودند،‌ اضطراب زیادی داشتم اما وقتی آخر نمایش آمدند و با بغض خسته نباشید گفتند به من آرامش زیادی دادند و مطمئن شدم انتخاب درستی داشتم.

سرابی اضافه کرد: بازیگر برای بازی در نقشش یک نمونه بیرونی می‌بیند و از او گرته برداری و برداشت می‌کند،‌ آن را به درون خود می‌آورد،‌ از فیلتر خود می‌گذراند و از آن عبور می‌کند و من هم انسانی را انتخاب کردم که همه تئاتری‌ها او را می‌شناختند و آنچه برای ما مهم بود روحیه بذله‌گویی‌، شاد بودن و دوست داشتنی بودن این شخصیت بود که یادآور ویژگی‌های رفتاری استاد سمندریان بود.

او تاکید کرد: در نمایش «برهان» هرگز سعی نمی‌کنم شبیه استاد سمندریان باشم یا از او تقلید کنم بلکه نقش من روحیه و گفتاری شبیه ایشان دارد که آن را بازی می‌کنم.

علی سرابی با اشاره به برخورد تماشاگران گوناگون با این کاراکتر افزود: واکنش‌ها خیلی خوب بوده‌،برخی از شاگردان استاد گریه می‌کنند و حتی یکی از آنها می‌گفت برای استاد خیلی بزرگداشت‌ها گرفته شد و بسیاری درباره او صحبت کردند اما کاری که شما روی صحنه کردید، نوعی ادای دین است.

این بازیگر تئاتر که تجربه همکاری با هنرمندانی همچون محمد رحمانیان و نادر برهانی مرند را هم در کارنامه کاری‌اش به ثبت رسانده است‌، یادآور شد: این نقش برای من نوعی ادای دین به استاد سمندریان است‌، استادی که تمام زندگی هنری‌ام را مدیون او هستم و مدت‌ها پیش در همان کتابی که برای بزرگداشتشان منتشر شد،‌نوشته بودم. اگر استاد سمندریان برای رشته تئاتر از من آزمون نمی‌گرفت و برایم تیک مثبت نمی‌زد،‌ امروز در رشته و حرفه دیگری بودم.

سرابی با اشاره به بازنویسی نمایشنامه «برهان» و اضافه شدن برخی از تکه کلام‌های حمید سمندریان اضافه کرد: آقای یعقوبی برخی تکه کلام‌های استاد را وارد کار کرد.از سوی دیگر در نوع پوشش و گریم هم سعی کردیم چهره من شبیه استاد نشود چون در آن صورت نقش‌، شبیه سازی و تیپیکال می‌شد. نمی‌خواستیم طوری شود که گویی من ادای استاد را در می‌آورم.

علی سرابی به ایسنا گفت:اصلا دلم نمی‌خواهد کسانی با این تفکر به تماشای نمایش بیایند که ببینند من چه جوری شبیه آقای سمندریان شده‌ام چون همانطور که تاکید کردم من نقش خودم را بازی می‌کنم که رفتار و گفتارش شبیه استاد است.

او که پیش از این هم در دو نمایش «کابوس‌های یک پیرمرد خائن ترسو» و«پروانه‌ها» نقش دو پیرمرد را بازی کرده درباره علاقه‌اش برای بازی در نقش‌هایی با سنی بسیار بالاتر از خودش توضیح داد: این نمایش چندمین همکاری من و آقای یعقوبی است. قبل از شروع کار می‌دانستم آقای یعقوبی برای این نقش دنبال بازیگری در سن و سال خود نقش است و می‌دانستم قرار نیست من در این نمایش بازی کنم اما همکاری‌شان با بازیگر مورد نظرشان به نتیجه نرسید و من پیشنهاد کردم این نقش را بازی کنم و از اعتماد آقای یعقوبی بسیار سپاسگزارم.

بازیگر نمایش «ماچیسمو» خاطرنشان کرد: هنوز هم معتقدم خود من بهتر از دیگر بازیگران، می‌توانستم این نقش را بازی کنم.

سرابی یادآور شد: پیش از این هم دوبار نقش دو پیرمرد متفاوت را در نمایش‌هایی از آقایان برهانی مرند و رحمانیان بازی کرده بودم و اصلا نمی‌شد تشخیص داد یک بازیگر جوان این نقش‌ها را بازی می‌کند اما نمایش «برهان» تجربه جدیدی برایم بود. چالشش در این نبود که باور پذیر باشد که دو تجربه قبلی باور پذیر شده بود اما این بار می‌خواستم ببینیم می‌توانم متفاوت بازی کنم یا نه که خوشبختانه بازخوردی که داشتیم نشان می‌دهد تجربه موفقی بوده است.

او در پاسخ به این پرسش که آیا دوست دارد باز هم نقش یک پیرمرد را بازی کند، گفت: فعلا تا مدتی نقش پیرمرد بازی نمی‌کنم تا کلیشه نشود. سه نقش قبلی را هم با فاصله کار کردم.

علی سرابی که این روزها در نمایش «پچپچه‌های پشت خط نبرد» به کارگردانی اشکان خیل نژاد و فیلم سینمایی«دهلیز» به کارگردانی بهروز شعیبی به عنوان بازیگردان حضور دارد درباره این تجربه نیز توضیح داد: بازیگردانی سینما برایم تجربه بسیار بزرگی است که کار با دوربین و سینما را یاد می‌گیرم اما هرگز نمی‌خواهم کار بازیگردانی را ادامه دهم، حضورم در این پروژه به دلایل دوستانه بود چون هر دو کارگردان دوستان من بودند اما به هر حال من بازیگرم و دوست دارم کار بازیگری را ادامه بدهم.

این بازیگر در این گفت وگو به بازی‌اش در نمایش «پروانه‌ها» به کارگردانی محمد رحمانیان اشاره کرد و یادآور شد: آن نمایش متن فوق العاده‌ای داشت و آقای رحمانیان برای من نقش یک پیرمرد ارمنی را در کافه نادری نوشته بود که برای من نقش بسیار ماندگاری شد و آرزو دارم آقای رحمانیان روزی به ایران برگردد و آن نمایش را اجرا کنیم چرا که آن نمایش فقط یک اجرا در اختتامیه جشنواره فیلم شهر داشت.

به این نوشته امتیاز بدهید!

تعداد دیدگاهها: 1

  1. دانلود موسیقی

    veryyyyyyyyyyyyy nice, i looooooove it

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×