حرفه ای ترین جشنواره، جشنواره تئاتر کودک و نوجوان
مریم کاظمی، بازیگر و کارگردان تئاتر، می گوید: به لحاظ اینکه جشنواره کودک و نوجوان میزبان نمایشهایی است که درطول سال اجرا شدند، می توان گفت حرفه ای ودرست ترین جشنواره تئاتری ایران است.
به گزارش MrArt.ir و به نقل ازروابط عمومی بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر کودک و نوجوان مریم کاظمی، ازاعضای هیات انتخاب بخش تئاترنوجوان گفت: وقتی از ارزیابی آثار صحبت میشود باید گفت آثاری که سال گذشته اجرا شد چگونه بود؟ کارهای تهرانی را که من بیشتر اجرای صحنه ای را دیده بودم، شاخص ترازسال گذشته نبود ولی در آثار شهرستانی رشد خوبی دربرخی از زمینه ها به ویژه طراحی صحنه وبازیگری مشاهده میشد.
وی ادامه داد: به همراه چهار نفردیگرازدوستان همکارم، فیلمهای اجراهای کودک ونوجوان را دیدیم. معیارداوری ما متن یاموضوع نمایش، چگونگی پرداخت موضوع است برای مخاطبی که نمایش ادعای آنرا دارد، استفاده ازموسیقی، طراحی صحنه ولباس، بازیگری، کارگردانی، جذابیت بصری_اجرایی ودرنهایت کاربرد کلیه این عناصردرترکیب وبافت نمایش وهمینطورتنوع، موردتوجه قرارگرفت وانتخاب نهایی حاصل رای اکثریت افراد است.
کارگردان نمایش “خاله مرجان و خروس” درباره اضافه شدن بخش خردسال به این دوره جشنواره، گفت: هیچ شعاری نمی تواند موجب پیوند شود. شعار از دل عمل می آید. عمل هم در استمرار تاثیر گذار است. بنابراین هنوز زود است که در مورد آن نظر دهیم زیرا سال اول است که در روند جداسازی بخش ها، خردسال هم اضافه شده است. تا ساختمان تئاتر ویژه گروه سنی خاصی نداشته باشیم که از حمایت بخش دولتی به ویژه شهرداری و آموزش و پرورش برخوردار نباشد صحبت از تفکیک سنی فقط در جشنواره کاربرد دارد.
کاظمی ادامه داد: طبیعی است که تیتر بخش های مختلف کودک و نوجوان و خردسال حکایت از خواست همه ما برای قانونمند و تخصصی شدن این نوع تئاتر است و می خواهیم این پیام را به تماشاچی بدهیم که ما جدی برخورد می کنیم، تفکیک سنی یک بحث تخصصی است و شعاری است که هنوز هم کاربرد دارد ولی در بازار تجارت و رقابت سالنهای نمایشی برای درآمدزایی و حرارت مراکز تئاتری که کم کم به بنگاه های مالی تبدیل می شوند، رنگ می بازد.
وی درباره برگزاری کارگاه آموزشی و نشست تخصصی هم زمان با جشنواره، توضیح داد: کارگاه ها باید توسط دبیرخانه دایمی جشنواره ها در طول سال برنامه ریزی و برگزار شود. در طول جشنواره ها مهمان هایی دعوت می شوند که وقت خود را باید یا کار ببینند یا کار اجرا کنند و عملا کارگاهها فرمایشی و تقسیم بیهوده بخشی از بودجه به مجریان ومهمانان و برگزارکنندگان است.
کاظمی چاپ و نشر کتاب را به مناسبت جشنواره تئاتر کودک و نوجوان مثبت ارزیابی کرد و افزود: چاپ یک کتاب یعنی نویسنده چیزی را که نوشته آگاهانه در معرض نقد قرار می دهد. با چاپ یک کتاب از حوزه شخصی فراتر رفته و وارد حوزه عمومی می شود و باید منتظر اظهارنظرهای متفاوت خوب یا بد بود و هیچ فردی نمی تواند به اجبار کتابی را دوست داشته باشد و آن را بخرد ولی می توان به نوشته دستی یک دوست با تعارف برخورد کرد و آن را بیشتر از لیاقت او ستود؛ پس نویسنده شهامت این را پیدا کرده است که بگوید کتاب مرا بخوانید و اگر دوست نداشتید به دور بیندازید.
بازیگر«گوشه نشینان آلتونا» در پاسخ به این پرسش که آیا بین المللی برگزار شدن جشنواره توانسته معرف آثار مهم خارجی و یا نمایش ایران در سطح جهانی باشد، گفت: خیر، زیرا ساختارهای اجتماعی و آموزشی در کشور ما به قدری متفاوت است که تا آنها حل نشود یا حداقل تلاش برای بهبود آن صورت نگیرد آثار بین المللی، مارا گیج و مقلد بار می آورد و اسم آن را نبوغ می گذاریم. بدون کار و تمرین درست که نبوغ معنا ندارد.
وی برگزاری جشنواره در همدان و بردن آن به شهرستان ها را موفقیت آمیر دانست و ادامه داد: این جریان موجب شده در آثار شهرستانی تحول بسیاری در متن و شیوه های اجرا به وجود بیاید. از نظر اینکه جشنواره کودک میزبان نمایشهایی است که در طول سال اجرا شده است، می توان گفت حرفه ای و درست ترین جشنواره تئاتری ایران است. ولی بخش تولید خردسال کمی آنرا از کارکرد اصلی خارج کرده است. باید ببینیم چه بازخوردی دارد.
کارگردان نمایش «به زیر پاهات نگاه کن» درباره دوره های برگزار شده جشنواره تئاتر کودک و نوجوان، تصریح کرد: هرکدام از دوره ها نقاط قوت و ضعفی دارد که به ساختار کلی حاکم بر فضای تئاتر کودک باز می گردد. گاهی قدمی به جلو برمی دارد و گاهی قدمی به عقب. ولی جشنواره هجدهم به نظرم حرکتی برای ترمیم پایه های ناپسند گذشته و رو به جلو کرد ولی آن روش ادامه پیدا نکرد.
بیستمین جشنواره بینالمللی تئاترکودک ونوجوان با دبیری شهرام کرمی ومشارکت اداره کل فرهنگ وارشاداسلامی استان همدان ازتاریخ ۲۴ تا ۳۰ مهردراین شهربرگزارمیشود.